Tröttsamt

Jag är väl sent ute och verkar helt ha missat debatten om collieaveln som startades med vad jag anser vara ett väldigt vettigt inlägg av Bodil Carlsson.  Vad som förbryllar mig är svaren hon fick, inte för att jag vart precis förvånad, men man har ändå alltid en glimta hopp inom sig att det ska finnas ett visst folkvett i gemene man och kvinna.

I modern tid har vi genom forskning lyckats få fram fantastiska verktyg att utvärdera enskilda individer i renrasiga valpkullar, men också genom detta kunna sammanställa resultat av hela kullar, nämligen HD/AD röntgen och MH (Mentalbeskrivning hund). Bodil Carlsson menade i sitt debattinlägg att dessa verktyg bör nyttjas mer i collieaveln, och ffa då att man utgår från resultaten i sin avel och därmed försöker undvika negativa resultat.

MH är ingen tävling om vilken hund som är bäst! Den visar bara hur en enskild individ reagerar på ett visst moment. Vad som så menas är att om då den enskilda individen samt kullsyskonen samtliga visar på social osäkerhet (förväxlas ej med reservation) och tex dåliga avreaktionsförmågor och rädsla för höga ljud/skott så bör inte någon av dessa individer användas i avel oavsett hur vackra och exteriört rastypiska de är utåt sett.

”Försvaret” kom med så dåliga motargument att jag höll på att tappa hakan. ”Om man lägger för stor vikt på MH kommer collien att förändras och bli orastypisk”, ”vi vill inte ha en collie med schäfermentalitet” , ”MH är bara några siffror på ett papper”.

För det första kan jag iof hålla med om att rasen skulle förändras -till det bättre! På vilket sätt är det negativt att fokusera på att få fram individer utan nervösa tendenser? Nu menar många på att så är inte alls fallet, deras hundar är perfekta! Ja det låter iaf så, men tyvärrr visar pappret på något helt annat. Man håller alltså med om att en hund ska vara skottfast, ha bra nerver etc..men man medger inte att problemen existerar idag!

Många  som har sällskapshundar anser att MH är ett verktyg framställt för enbart brukshundar. Det stämmer att det i första hand är avsett för dessa, men detta innebär inte att momenten är anpassade efter dessa raser, man ska dessutom ha i åtanke att det står fritt för rasklubbarna att sätta in ”idealvärden” om de vill och utforma ett spindeldiagram där man redovisar önskvärda  och rastypiska ..vad ska man säga..restriktioner för en ”ultimat” hund av sin ras?

Vem som helst förstår att en collie inte behöver en 5:a på gripande och lek, eller en visa all världens mod eller vara skitsocial. Men för HUNDENS skull bör den iaf få slippa en långa avreaktioner och direkta rädslor. En hund kan gärna få fly i första hand, viktigast är att den skakar av sig faran och tar sig för att se vad ”det hemska” var.

Blablabla..jag kan sitta i en evighet. Egentligen är inte inlägget direkt riktat på mot  bara collies utan alla med rashundar som inte förstår skillnaden med att faktiskt kunna älska sin hund men samtidigt se objektivt på den (iaf de som ska i avel) och erkänna vart det brister, INGEN hund är perfekt! Nu hamnade fokus på collien bara för att Bodils artikel handlade om just den.

Satt och surfade på www.genetica.se och lyckades för övrigt hitta en sammanställning på MHn utförda på west highland white terrier (38 st). Tyvärr vart jag inte ett dugg imponerad av resultatet som går att läsa här:

http://www.genetica.se/_mh_data/westie.pdf

Jag hade definitivt velat se mer kamplusta, socialitet  och mod. Fram med fler westies som gör MH! Jag tycker att det är otroligt viktigt för att kunna utröna vad det är som behövs göras på mentalitetssidan. Alla som redan gör det (med eller utan MH) ska ha eloge. Då menas inte bara ”söt och snäll” och kriterie.

Nu har jag ventliterat färdigt, dax att ta skydd!

Annonser

3 reaktioner på ”Tröttsamt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s