Varg

Jag har verkligen försökt att inte bli alltför hysterisk angående detta med vargjakten. Det är så lätt att brusa upp och inte förstå beslutet som tagits, men efter jakten är det svårt att inte känna sig bitter.

Man har sagt att anledningen till att man sköt varg var pga av att den svenska stammen är så pass inavlad och man har börjat ana ett samband med detta och vissa sjukdomsbilder vargarna visat upp. Utöver detta skulle 20 helt nya individer planteras in för att stärka stammen ytterligare. So far so good, låter ju nästan heroiskt…tills jag kom fram till ett par slutsatser:

Hur särskiljer man de sjuka individerna från de som är av god kvalité? En jägare jag diskuterat med sa att är man jägare ser man detta på beteendet tex. Imponerande tänkte jag då det verkar som att man är skitduktig rent etologiskt på vargbeteende. Nåja, köpt för den här gången..nästan.

När inplanteras de nya vargarna? Vart kommer de ifrån?

Nu är jag inte helt hundra, men vargjakten skulle få hålla på fram till i början på februari, dvs strax över en månad. Jakten är redan över, det tog lite över en dag innan samtliga individer vart träffade av skott. 3 var dock skadeskjutna och det har skjutits en varg för mycket.

1. Hur i hela helvete lyckas man skilja de ”dåliga” individerna åt från de finare på strax över 24 timmar!?

2. Hur faaaaaan lyckas man skadeskjuta 3 invider om man jagar proffessionellt? Jo, ren jävla girighet och skjutaglädje.

3. Hur ”råkar” man skjuta en invidi extra? Man låtsas inte ha koll, länsstyrelsen gör ju ändå ingenting åt saken.

Intressant nog visade det sig att det verkar inte vara såa tt det planteras in 20 nya individer inom rimlig framtid. Man ska bara låta 20 nya vandra över. Detta kan med andra ord ta flera år, de vargar som finns här hinner mao föröka sig och få kullar som är ÄNNU mer inavlade än tidigare.

Summan av kardemumman: Vargjakten är ett jippo utan någon som helst nytta . Det är fan så att man mår illa, det värsta är att de tror att man kan lura folk. Det finns sannerligen anledning att tycka att hela historien är pinsam!

Låt hädanefter Sveriges rovdjurstam vara!

Annonser

4 reaktioner på ”Varg

  1. Jag tycker mest det är tragiskt på alla sätt. Att familjer av vargar splittras, att ungar blir föräldralösa…ja allt med vargjakten får mig att må illa…

  2. Ja här på landet är det rena vargavintern haha. Nä det är för jävligt detta som nu hände och som jag tror fortfarande händer , vem kan kolla hur många som skjuts efter och innan , precis som vem kan se om den ena vargen är inavlad och inte den andra?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s