Dags att börja ladda om

Japp! Nu börjar det bli nog med vila och dags att ladda om igen för att sakteligen komma tillbaka till tävlingskondition. Jag har ganska många mål uppsatta för 2011 med hundarna så det är egentligen bara att börja gno. Igår vart det dock ingen träning pga att jag dels kom hem sent och det fick bli en promenad istället.

Ikväll är tanken att jag ska träna lite vid garagen där det är belyst och plogat. Grima ska i sedvanlig ordning köra fritt följ, och Ian linförighet. (Ni som inte vet vad det betyder. Fritt följ=fot utan koppel, linförighet =fot med kopplad hund) . Grima ska även få köra inkallning med ställande och lite annat fartfyllt, Ian likaså! Han behöver träna på att komma in snyggt från en snabb inkallning. Tänkte även ta en långprommis vid eljusspåren så att de verkligen får sträcka ut.

Ceasar Millan ska tydligen ha ett föredrag på cirkus (?) i Sverige inom kort, biljetterna lär sälja som smör. Hur som har jag aldrig riktigt förstått denna gudadyrkan av Ceasar? Han ska ha credit för 2 saker och det är att han lär folk att hundar är hundar (tänker ffa på de kvinnor som har hundarna som bebis och docksubstitut) , samt att de behöver motion och att de inte mår bra av att bara se baksidan av huset eller gå på kattlåda.

De allvarligare fallens metoder har jag dock mycket svårt att förstå. Stackel används frekvent i programmen ( ett halsband med inåtvända piggar). Jag tycker inte att stackel ska användas av någon, men i synnerhet inte av amatörer som rycker och sliter lite bäst de vill för att göra hunden ”calm and submissive” (läs min översättning passivt frustrerad) . Diverse elverktyg är också populärt men syns inte alltid lika tydligt. Sedan ska man ju vara på det klara att dessa metoder är helt tillåtna i USA där programmet utspelar sig och således får man väl ha en liten förståelse för att det används så frekvent i programmen. Den absolut värsta metoden jag sett honom använda (ganska frekvent) är så kallad ”flooding”. Dvs att hunden fullkomligt översköljs av det den är rädd för i tron om att den ska bli ”frisk” från sina rädslor. Jag minns mycket väl en tik som han hade tagit hem pga att hon var rädd för höga ljud, denna satte han på ett rullband (så att den ständigt var i rörelse) och sedan utsattes den för åskljud, skott, skrammel och gud vet allt. I början fick hunden panik, senare i programmet utvecklades det till att hunden inte visade några utåtagerande beteenden och därför var den ”botad”. I själva verket såg hunden helt apatisk ut och hade istället utvecklat ett ”dra ner rullgardinen ” beteende. Dvs att påfrestningen blev så stor att hon helt sonika stängde av och blev passiv. Ceasar skryter om att han är självlärd, och visst. För att aldrig gått en kurs eller vad det verkar ha brytt sig om att läsa på om den forsknings som bedrivits i hundars beteende så har han väl kommit en bit. Jag blir dock förvånad när han pratar om hundar som att alla passade i samma mall, att de inte har personligheter och att kognitiv terapi skulle fungera. Jag trodde att de flesta var införstådda med att kognitiv terapi handlar om att successivt utsätta en människa för dess rädslor samtidigt som man noga förklarar och lirkar om varför rädslan existerar. Man kan naturligtvis inte förklara det för en hund, så då har man missat halva poängen med det hela, ändå utsätter man de stackars djuren för obehaget. Vad han även verkar ha glömt är att rädslor i en hund kan vara genetiskt betingade, skotträdsla är ett klassiskt exempel på något som ofta sitter genetiskt hos hunden. Man kan dämpa sådan rädsla, men aldrig bota den varför det inte är speciellt schysst att då utsätta en hund för något liknande.

Nej, jag vill hävda att det är Ceasars charm och förståelse för människor som gjort honom så populär. Hursom skulle jag faktiskt inte tacka nej till att gå om jag fick en gratisbiljett. Jag ser gärna ”spektaklet” med egna ögon. Ibland är det svårt att få en uppfattning av människan framför kameran.

Sådär, nu har jag predikat färdigt 🙂

Annonser

5 reaktioner på ”Dags att börja ladda om

  1. Lina , maila till Ceasar om han vill veta något om hundar:) Håller med Kattis , blablabla , fast du jag älskar dig ändå vet du väl ( du maler precis som din pappa)

  2. Mamma: Kattis var mig veterligen inte ironisk 😉

    Jag är inte ensam om att tycka som jag gör om Ceasar, de flesta jag känner tycker att han är bättre på folk än hundar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s