Dvärgbandmask

Fick tidningen hundsport igår , där stod en artikel om den förbannade dvärgbandmasken som kommit till Sverige nu och vilka åtgärder man kunde vidta för att vara säker på att inte få en smittad hund. Enligt artiklen skulle man, om man hade sin hund lös regelbundet och det kan ha hänt att de ätit en mus eller sork, alt rullat i rävbajs, så skulle de avmaskas var fjärde vecka? Detta var alltså enligt jordbruksverkets föreskrifter, men kan det stämma? Det verkar ju inte riktigt klokt? Eller? Är det jag som yrar i nattmössan?

/Förrvirrad.

Annonser

4 reaktioner på ”Dvärgbandmask

  1. Här står det samma sak:

   •Om din hund någon gång under hösten och vintern 2010-2011 har fått springa lös i skogen eller vistats obevakad där den kan ha ätit en sork eller mus bör du nu avmaska den. Hantera träcken som att den är smittsam och lägg den i kärl för brännbart avfall före avmaskning och tre dagar efter avmaskning, och tvätta händerna. Hunden bör också schamponeras en gång för att äggen som kan finnas i pälsen ska försvinna. Därmed bedöms hunden nu vara smittfri. Avmaskningen är också viktig för att inte smittan ska spridas vidare i landet om du reser ut ur det smittade området.

   •Om du har en hund som regelbundet får vistas lös i markerna bör den avmaskas regelbundet var fjärde vecka. Hunden kan infekteras igen men avmaskning gör att det aldrig hinner bildas ägg. Vid första avmaskningen bör du dock schamponera hunden och hantera träcken såsom anges i punkten ovan. Om du misstänker att din hund rullat sig i rävträck bör du också tvätta hunden.

   •Hundägare från andra delar av landet som reser igenom det smittade området bör hålla sina djur kopplade så att inte smittan kan plockas upp och spridas vidare i landet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s