Äpplen och päron

Nu ska jag ta upp ett otroligt laddat ämne, nämligen tidelag-dvs sexuellt umgänge med djur. Som fortfarande, år 2011 är lagligt i Sverige. Ja, ni läste rätt. Det är i dagsläget inte ett brott att bruka sexuellt umgänge med djur, så länge det inte går att bevisa att djuret skadats fysiskt av det hela.

I min värld är det avskyvärt, och nej, det är inte bara pga av ”äckelkänslor” som många gärna vill få det att framstå som, utan för att djuren i de flesta fall faktiskt far illa. Svenska veterinärförbundet har yrkat för en lag som förbjuder detta i åratal, pga att veterinärer många gånger känner maktlöshet när de står med ett djur som de misstänker har utsatts (eller vet) för detta övergrepp, men inget kan göra.

Nu är dock frågan i ropet igen, och det verkar som att lagen kan komma att tillträda inom snar framtid (Herregud, jag hoppas det). Tro det eller ej, men frågan har väckt stor uppmärksamhet och det har till och med blivit ramaskri (!) över att lagen kanske tillträder. Journalister och andra offentliga personer(bla Hanna Marie Björklund på SvD, samt Hasse Aro) har i media förlöjligat idén om denna lag. Dels tycker man att det är larvigt att ta upp en sådan fråga i djurskyddslagstiftningen pga att den inte anses lika viktig som den/de köttindustriella frågorna, samt att sistnämnda borde prioriteras före, samt att man drar jämförelser med hur djur behandlas vid insemination i lanbruket.

För det första så ja-okej. Den köttindustriella frågan kanske är ett större problem då allt fler svenska bönder får lägga ner sina uppfödningar till förmån för utländska köttbönder, då vi importerar allt mer utländskt kött (det är billigare). Det är en bredare fråga då den rör både djuretik (hur behandlas djuren utomlands i jämförelse med de svenska djuren?) och ekonomi, konsumtion osv. I min värld är det dock ändå så att 2 fel inte gör 1 rätt, och jag kan inte för mitt liv inte förstå varför man inte skulle kunna ha mer än en fråga i beaktning? Dessutom är den köttindustriella frågan med alla dess omfattningar något man måste se på långsiktigt, då det är flera åtgärder som ska vidtas och undersökas. En lag om tidelag är relativt enkel att tillsätta i jämförelse, då den gäller djuretik och inte så mycket mer.

Sedan den (ursäkta) rentav urkorkade jämförelsen man gör med hur lantbruksdjuren behandlas vid inseminering och de djur som utnyttjas vid tidelag är på så låg nivå att jag knappt orkar kommentera det. Men okej, jag måste eftersom att jag har så svårt att hålla käften. Man anser alltså att ”vad gör en mans penis i en kovagina för skada, när en veterinär kan köra upp en hel arm i ändtarm/vagina på samma djur, sistnämnda måste vara mycket värre för djuret””. Ja, måhända att armen i arslet orsakar ett större obehag (ev smärta) på kon eller hästen, men kom igen. Det är inte någonstans RIMLIGT att jämföra sådant vi måste göra i veterinärmedicinskt syfte mot djuren och vad vissa människor gör för sitt egna höga nöjes skull. Vi får inte pina djur överhuvudtaget för vårt egna höga nöjes skull enligt djurskyddslagen, eller hur? Däremot får vi utsätta dem för smärta och obehag om det finns något veterinärmedicinskt skäl till att göra det! Vi FÅR ge dem sprutor, vi FÅR stoppa upp en temp i ändtarmen på dem, Vi FÅR operera dem trots att rehabiliteringen kan vara oerhört utdragen och smärtsam OM det är för en god saks skull!

Jag har aldrig träffat en hund, katt eller häst som älskat att gå till veterinären. Vissa kan tycka att det är okej, men de allra flesta drar sig för att gå in i byggnaden, gnyr och skakar i väntrummet, vissa till och med kissar på sig av nervositet. Jag har träffat många hästar som är så spruträdda att det är förenat med livsfara att närma sig dem med spruta, de finner behandlingen otroligt obehaglig. Trots detta anses det inte vara elakt eller omoraliskt, vi gör det ju för deras eget välmående..eller hur?  Att inseminera en häst/ko/whatever har fler fördelar än nackdelar. Dels är skaderisken mindre, men framförallt möjligheten till att öka genbasen hos djuren är större, och vi kan således föda upp friskare djur. Denna möjligheten existerade inte förut, då man var tvungen att transportera stora djur hit och dit i flera timmar för att slippa betäcka med grannens tjur som redan är halvbror till kära kossan rosa som man har i sin ladugård. Trots detta fick man i 9 fall av 10 ändå hålla sig inom vårat eget land, nu kan vi få sperma från vilket land vi vill  i princip.

Dessutom är det faktiskt inte bara kor och hästar eller lantbruksdjur överlag som blir sexuellt utnyttjade. Hund är ett vanligt djur att bruka för diverse sexuella aktiviteter hos zoofiler, men även många andra djur faller offer för dessa människors ”behov”. Visste ni att Sverige är ett av de länder många reser till för att utnyttja djur sexuellt? Det finns till och med så kallade ”djurbordeller” dit folk kan åka och köpa sig en stund med vad man nu har för djur ett erbjuda. Sverige är dessutom ett av de länder som producerar mest djurpornografi. Vill vi vara det? Vill vi stå för det?!

Alltså, djuren förstår sällan varför de måste utsättas för diverse obehag. Kossan förstår nog inte riktigt skillnaden på det högt uppsatte familjefarsan ”Allan” gör med henne när han är på ”affärsresa”, och det den auktoriserade och utbildade veterinären gör under inseminationen. Likaså förstår nog inte hunden ”Fiffi” varför någon gör så att hon får ont med den otäcka sprutan, liksom att hon inte förstår varför en främmande människa agerar hotfullt mot henne när hon sitter utanför ICA och väntar på matte (exemplena kan göras tusenmila). En sak är dock säker, vi har ett djurskydd för att skydda djuren från ONÖDIGT lidande. Att utsätta djur för diverse obehag för sitt eget höga nöjes skull är ALLTID onödigt. Att utsätta dem för likvärdiga obehag av utbildade och auktoriserade människor inom de veterinärmedicinska områdena som finns kan vara högst NÖDVÄNDIGT.

Jämför fan inte äpplen med päron.

Annonser

En reaktion på ”Äpplen och päron

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s